Product specificaties

Designer

Gerrit Rietveld

Jaar

1919

Afmetingen

200 x 45 x 102 (BxDxH)

Materiaal

hout

Downloads

Elling buffetkast (Cassina)

Gerrit Rietveld   |  1919

 


 

Het Elling Buffet staat net als de Rood Blauwe en Berlijnse stoel voor het nieuwe ruimtelijke concept van neoplasticisme uit het begin van de vorige eeuw. Dit dressoir, ontworpen in 1919 werd oorspronkelijk gebruikt in de modelwoning ontworpen doorJ.P Oud in Spangen, Rotterdam. Het toegepast in verschillende interieurs, waaronder het project voorarchitect P.J Elling. Het originele exemplaar werd door een brand verwoest en is pas in 1951 onder begeleiding van Rietveld herbouwd voor zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Afbeelding van buffet in interieur Elling met opkijkende vrouw, 1923. © Rietveld Schröderarchief, Centraal Museum Utrecht / Pictoright, Amsterdam

Sinds 2019 maakt Cassina het Elling buffet in haar ambachtelijke meubelwerkplaats in Meda. De zuivere lijnen van de structuur creëren een raster op basis van een structurele kern waaraan oppervlakken, lades en kastjes worden toegevoegd. Het model is beïnvloed door Frank Lloyd Wright en de Anglo-Japanse kunst van E.W. Godwin.