Toen Titus Darley, creatief directeur van Rietveld Originals, in 2014 op zoek was naar een nieuwe Rietveld stoel voor de productie voor Rietveld Originals, stuitte hij op de stoel die Rietveld in 1942 ontwierp voor het Amsterdamse warenhuis Metz & Co. Meteen was hij geïntrigeerd door het bijzondere ranke houten onderstel en de gebogen zitting. Achter deze fauteuil voor Metz & Co zit een bijzonder verhaal.
Toen Rietveld de stoel destijds ontwierp werd Nederland bezet door de Duitsers, die een Kultuurkamer hadden ingesteld. Omdat Rietveld weigerde lid te worden van dit instituut, werd de fauteuil nooit geproduceerd. Met originele tekeningen kon de stoel in 2017 alsnog in productie worden genomen.
Toen Titus Darley een tijdje later een bijzonder telefoontje ontving, werd het pas echt interessant. “Ik heb op jullie website gekeken en ik denk dat ik het bezit ben van een origineel exemplaar van de fauteuil voor Metz & Co van Gerrit Rietveld,” klonk het door de telefoon. Het eerste wat Titus Darley dacht: dat kan bijna niet. Maar toen hij foto’s van de stoel te zien kreeg zag hij ook meteen: dit is geen zelfbouwpakket. Geïntrigeerd door het verhaal van de man vroeg hij of hij de stoel misschien een keer langs wilde brengen zodat hij hem in het echt kon bekijken. En dat kon. Na de stoel geïnspecteerd te hebben groeide zijn nieuwsgierigheid en hij besloot ermee naar Jurjen Creman te gaan, een meubelrestaurateur en bovenal expert op het gebied van Rietveld meubelen.
En ook Jurjen was meteen onder de indruk van wat hij zag, eerst op een foto en daarna in het echt. Hij wist: van deze stoel bestond eigenlijk maar één ander exemplaar en die zat in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze hadden hier vermoedelijk toch iets speciaals in handen. Ten eerste was dit een stoel uit de jaren ’40, ten tweede is dit ontwerp nooit gepubliceerd, waardoor de kans op een namaakversie klein is. Ten slotte had de stoel dezelfde verfsporen en toepassing van materiaal als de stoel in het Stedelijk Museum.
En wat bleek? Na grondig onderzoek kwamen Jurjen en Titus erachter dat het daadwerkelijk ging om een origineel exemplaar van de Metz & Co. De stoel was ooit in een kringloopwinkel terecht gekomen, waar hij door de eigenaar gekocht was. Daarna belandde de stoel in zijn tuin. Dat was te merken aan de staat waarin de stoel verkeerde. Doordat de stoel buiten had gestaan was het hout behoorlijk beschadigd en had de ooit zo mooi gevormde iconische kuip van de stoel haar vorm verloren. Oftewel: daar was werk aan de winkel. Titus Darley kocht de stoel en liet hem restaureren door Jurjen Creman.
De stoel moest zo worden hersteld, dat hij weer terug zou komen in zijn oorspronkelijk staat. Inmiddels is de gebogen vorm weer teruggebracht in de rugleuning en is ook het hout en de verflaag hersteld.
Wil je deze bijzondere vondst in het echt bewonderen? De stoel is nu te zien bij het RSGA Design Museum in Culemborg. Boek een tijdslot voor het museum via deze link of bezoek de website van het RSGA Design Museum voor meer informatie.