Tijdelijk 15% korting op de Steltman stoel

Op 3 november 1958 komt een wel heel bijzonder gezelschap samen in Parijse Restaurant Laurent aan de Avenue Gabriel. Eerder die dag is het nieuwe UNESCO gebouw in de Franse hoofdstad geopend en de opdrachtgever heeft alle betrokken architecten uitgenodigd dit te vieren. Hoofdarchitecten waren Bernard Zehrfuss, Walter Gropius en Pier Luigi Nervi maar door bijdragen van verschillende VN Lidstaten werden grote delen van het gebouw en interieur door ’s Werelds beste architecten getekend. Onder hen was ook Gerrit Rietveld die het ontwerp voor de ‘Press Room’ maakte. Een plek waar journalisten zich konden terugtrekken om verslag te doen van hetgeen zich bij de UNESCO afspeelde.

Omdat Rietveld tijdens de avond de menukaart aan de tafel liet rondgaan met het verzoek deze te tekenen weten we precies wie er die avond zijn tafelgenoten waren. Op de menukaart zijn naast de handtekeningen van Rietveld en de hoofdarchitecten onder andere die van Le Corbusier, Hans Wegner, Marcel Breuer, Walter Gropius, Isami Noguchi en Ernesto Nathan Rogers te herkennen. Opmerkelijk is dat ook de handtekening van Karel Appel op de kaart staat. Hij woonde in Parijs en won eerder de UNESCO prijs.

Press Room Chair

De Press Room Chair is in 1958 ontworpen door Gerrit Rietveld voor het UNESCO gebouw in Parijs. Rietveld ontwierp de fauteuil als comfortabele lounge stoel aan de leestafel voor journalisten in de persruimte. Door het krappe budget en beperkte tijd, werd het ontwerp echter niet uitgevoerd en zag Rietveld zich genoodzaakt ze te vervangen door meubels die hij eerder dat jaar voor de Wereldtentoonstelling in Brussel had gemaakt. Gelukkig zijn de originele ontwerpen, tekeningen en maquettes bewaard gebleven waardoor de Press Room Chair in 2014 alsnog is uitgebracht.

Onze website maakt gebruik van cookies om u de beste webervaring te garanderen. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons privacybeleid en het gebruik van cookies. Lees meer