Tijdelijk 15% korting op de Steltman stoel


Hoe herken je een originele (vintage) Rood-Blauwe stoel van Rietveld?

Voor veel interieurliefhebbers is het de ultieme droom: een Rood-Blauwe stoel in huis hebben. Maar omdat dit design van Rietveld zo populair is, zijn er de laatste jaren helaas ook veel imitaties op de markt gekomen.

Mocht je dus zo'n vintage Rietveld stoel tegenkomen, is het belangrijk om te weten waaraan je een origineel exemplaar kunt herkennen. Daar kunnen wij je gelukkig bij helpen.

Houtverbindingen

Bestudeer ten eerste hoe de houtverbindingen eruitzien. Zo zijn de houtverbindingen in de oorspronkelijke meubels van Rietveld gemaakt met grote ronde deuvels. Deze zijn vaak vanaf de onderkant van het meubel nog zichtbaar. Zijn ze weggewerkt? Dan is het meubel waarschijnlijk niet echt. Zie je de verbindingen nog zitten? Dan kan het zeker zo zijn dat je met een echte Rood-Blauwe stoel te maken hebt.

Let op de onderkant

Terwijl de stoelen van Rietveld bekend werden vanwege hun iconische design, werd hun productieproces juist zo praktisch en efficiënt mogelijk gehouden. Rietveld en Van de Groenekan (Rietveld’s vaste timmerman) gaven de onderkant van zittingen of leuningen bijvoorbeeld nooit kleur, zodat er geen verf of tijd verspild werd. Omdat de onderkant van het meubel niet zichtbaar is als de stoel staat, maakte dit voor het aanzicht toch niets uit. Meestal werd er wel een grondlaag aangebracht.

Kleine ribbeltjes

Bij de Rood-Blauwe stoel is er een specifieke manier waarop je erachter kunt komen of je te maken hebt met een origineel exemplaar. Voor deze stoel gebruikte Van de Groenekan namelijk aluminium beugeltjes die in de bankschroef gebogen werden. Kenners zien aan de ribbeltjes in het aluminium of deze uit de bankschroef van Van de Groenekan komen. Ook zitten er in de zitting en rugleuning kleine sleuven, waardoor deze beter past op de liggers.

Sticker of brandmerk

De Rood-Blauwe stoel van Rietveld is vaak voorzien van een sticker of brandmerk H.G.M. (Het Goede Meubel) G.A. van de Groenekan De Bilt Nederland. Maar let op, er zijn ook valse brandmerken in omloop geweest en er zijn daarnaast bovendien ook meerdere authentieke meubels die geen brandmerk of sticker hebben.

Onze website maakt gebruik van cookies om u de beste webervaring te garanderen. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons privacybeleid en het gebruik van cookies. Lees meer