Een iconisch juweel

Op 75 jarige leeftijd maakte Gerrit Rietveld zijn laatste stoel: de Steltman stoel. De asymmetrische stoel, die vanuit elke hoek een verrassend beeld oplevert is typerend voor Rietvelds ontwerpideeën en inmiddels een echte design klassieker!

Het grafische lijnenspel van de Steltman stoel is typerend voor Rietvelds meubelontwerpen. Zijn sterke visie en de uitgangspunten van kunststroming De Stijl zijn duidelijk zichtbaar.

Originele schets Steltman stoel van Gerrit Rietveld

Met de Steltman stoel bewees Rietveld opnieuw zijn status als baanbrekend ontwerper. De stoel dankt zijn naam aan de Haagse juwelier en hofleverancier Steltman die Rietveld in 1963 opdracht gaf voor de verbouwing en inrichting van zijn winkel aan het Noordeinde in Den Haag. Als onderdeel van het nieuwe interieur ontwierp Rietveld een twee gespiegelde stoelen opgebouwd uit een grafisch lijnenspel. Vanuit deze stoelen konden klanten hun sieraden en trouwringen uitzoeken. In deze context kregen de stoelen ook een symbolische betekenis: twee aparte, tegengestelde vormen die samen een eenheid vormen. 

Uitvoeringen en variaties

De Steltman stoel is verkrijgbaar met de armleuning links of de armleuning rechts. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden in materialen, de stoel kan uitgevoerd worden in hout, stof of leer.

Hout
De Steltman stoel in massief eiken is verkrijgbaar in 3 varianten: naturel eiken, zwart gebeitst eiken of whitewash gebeitst eiken.

Stof
Voor de gestoffeerde Steltman stoel adviseren wij de Vilano wolvilt van De Ploeg. Dit is een hoogwaardige effen stof die in 51 kleurvarianten verkrijgbaar is. Klik hier om alle kleuren te bekijken.

Leer
De leren variant van de Steltman stoel is gestoffeerd in de Misto van Ohmann Leather.  Dit is een beschermde-aniline leersoort die door een speciaal droogproces een natuurlijk vlak nerfbeeld heeft. Bekijk hier alle kleuren.

Op de productpagina van de Steltman stoel tonen wij een selectie van uitvoeringen die direct te bestellen zijn.

De Steltman stoel zien of stalen aanvragen?

Heeft u interesse in de Steltman stoel en wilt u stalen ontvangen? Of wilt u bij u in de buurt de Steltman stoel bekijken? Vul onderstaand formulier in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Bericht