GERRIT RIETVELD (1888-1964)

Gerrit Rietveld (Utrecht 24 juni 1888 – 25 juni 1964) leerde al op jonge leeftijd het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. Later gaat hij in de leer tot architect en komt hij in contact met leden van kunststroming De Stijl zoals Robert van ‘t Hoff, Bart van der Leck en Theo van Doesburg.

Rietveld ontwikkelt zich tot een veelzijdig kunstenaar met een sterke visie, zijn architectuur en meubelontwerpen worden wereldberoemd. Zijn Rood-Blauwe stoel, Zig-Zag stoel, de Kratmeubels en de Press Room Chair zijn inmiddels echte designklassiekers die niet meer weg te denken zijn uit musea en het moderne interieur.

ICONEN VAN DE STIJL

In 1923 begint Rietveld aan het ontwerp van een woonhuis waarmee hij later de grootste bekendheid zal verwerven: het Rietveld-Schröderhuis. In nauwe samenspraak met opdrachtgeefster Truus Schröder verwerkt Rietveld vrijwel alle uitgangspunten van De Stijl in de architectuur. Het sobere ontwerp, de grote kleurvlakken, en de verschuifbare wanden op de woonverdieping maken het een hypermoderne woning die het contrasterende landschap als vanzelf naar binnen laat komen. Rietvelds reputatie als grensverleggende architect wordt hiermee definitief gevestigd, het Rietveld-Schröderhuis staat op inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het grote succes

Na het opheffen van De Stijl in 1931 brak er voor Rietveld een moeilijke periode aan. Door crisis en de oorlog werd er minder gebouwd en wordt hem verboden te werken. In deze periode maakt Rietveld wel een groot aantal meubelontwerpen. Na de oorlog krijgt hij weer meer opdrachten en volgt ook zijn grote succes.  In de tweede helft van de jaren vijftig werkt hij aan grote projecten zoals de Jaarbeurs in Utrecht, de bouw van weverij De Ploeg in Bergeijk en het Van Gogh Museum. In Parijs ontwerpt hij in 1958 voor het UNESCO gebouw de beroemde Press Room en in datzelfde jaar het Nederlands paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Brussel.

Meubels met een verhaal

In de beginperiode ontwerpt Rietveld veel meubels vanuit een onderzoekende gedachte waarbij constructie, vorm of materiaal een belangrijke rol spelen. Later ontstaan de meubels veelal  als onderdeel van de architectuuropdrachten, zoals bijvoorbeeld de Steltman stoel die hij ontwerpt voor de gelijknamige juwelier in Den Haag. Aan vrijwel ieder ontwerp van Rietveld is een bijzonder verhaal verbonden. De verhalen achter de designklassiekers van Rietveld zijn te lezen op de collectiepagina.