Product specificaties

Designer

Gerrit Rietveld

Jaar

1958

Afmetingen

67 x 78 x 78 cm (BxDxH) / Zithoogte 42 cm / Armhoogte 60 cm

Stoffering

Verschillende leersoorten mogelijk, Verschillende stoffen mogelijk

Armleuningen

Amerikaans noten, Eiken naturel, Eiken zwart gebeitst

Draaivoet

Mat zwart, RVS

Voetbandjes

Donkerbruin leer, Middenbruin leer, Zwart leer

Downloads

Press Room Chair

Gerrit Rietveld   |  1958

 


 

De Press Room Chair is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en stoffen, waarvan de hierboven getoonde selectie direct online te bestellen is. Wilt u van een van deze uitvoeringen een stofstaal aanvragen, neem dan contact met ons op. Heeft u interesse in een andere uitvoering of wilt u de mogelijkheden bekijken, ga dan naar een van onze verkooppunten, zij adviseren u graag.

 


 

De Press Room Chair is in 1958 ontworpen door Gerrit Rietveld voor het UNESCO gebouw in Parijs. Rietveld ontwierp de fauteuil als comfortabele lounge stoel aan de leestafel voor journalisten in de persruimte. Door het krappe budget en beperkte tijd, werd het ontwerp echter niet uitgevoerd en zag Rietveld zich genoodzaakt ze te vervangen door meubels die hij eerder dat jaar voor de Wereldtentoonstelling in Brussel had gemaakt. Gelukkig zijn de originele ontwerpen, tekeningen en modellen bewaard gebleven. 56 jaar na het eerste concept presenteerde Rietveld Originals de eerste editie van de Press Room Chair.

Schets van Rietveld van de Press Room Chair op de achterkant van een envelop

In de heldere belijning van de Press Room Chair is Rietvelds handschrift duidelijk te herkennen. De hoek waarin de zitting en rugleuning zijn geplaatst, in combinatie met de hoog ogende armleuningen, paste Rietveld ook in zijn beroemde Rood-Blauwe stoel toe.

Press Room Chair in velours stoffering met eiken armleggers, zwart gebeitst

De fauteuil kan bekleed worden in verschillende stoffen en leersoorten. Door de bijzondere afwerking met de dubbele stiknaden wordt de strakke, heldere vlakverdeling van de fauteuil geaccentueerd. Voor de armleuningen kan gekozen worden uit eikenhout, naturel of zwart gebeitst, of Amerikaans notenhout. De draaivoet is verkrijgbaar in mat zwart of RVS en is voorzien van een terugkeer mechanisme, waardoor de Press Room Chair altijd terug draait naar zijn oorspronkelijke stand. Ter bescherming van de vloer is de draaivoet voorzien van tuigleren voetbandjes in middenbruin, donkerbruin of zwart.

Hoewel de fauteuil de perfecte plek is voor ontspanning, was Rietveld van mening dat een stoel niet per definitie bedoeld was om in uit te rusten. Op de onderkant van iedere Press Room Chair staat daarom een gedicht van de Duitse dichter Morgenstern, waarin dit idee perfect wordt verwoord.